Is de huur gekte op z'n eind?

Is de huur gekte op z'n eind?

Geplaatst op 17-07-2019

1. Wat is er gaande?


Nadat makelaarsvereniging NVM vorige week meldde dat de prijsstijgingen van koopwoningen verder afvlakken en er iets meer huizen te koop gezet worden, lijkt nu ook de huurgekte op zijn einde te lopen. In de afgelopen drie maanden namen de huurprijzen in de vrije sector met 3,1 procent toe, blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius. Dat is de laagste gemiddelde prijsstijging in vier jaar tijd.

Kleinste huurprijsstijging sinds 2015

2. Wat betekent dit?

Dat de enorm scherpe prijsstijgingen voor huurders voorbij zijn. Sinds de gekte op de woningmarkt uitbrak, waarbij veel beleggers appartementen opkochten om vervolgens voor de hoofdprijs te verhuren, stegen de huren flink. Dat ging van 5 tot soms zelfs wel 10 procent. Door het grote tekort aan woningen, was het voor huurhuizen letterlijk wat de gek er voor wil geven. Met een stijging van 3,1 procent, duikt de vrije sector zelfs onder de wettelijke verhoging van maximaal 4,1 tot 5,6 procent per jaar voor sociale huur.

3. Kan de vlag uit?

Niet direct. Het glas is namelijk toch half leeg. De minder harde stijging wordt alleen veroorzaakt door Amsterdam, waar verhuurders al jarenlang de absolute hoofdprijs vragen. Niet alleen gewone Amsterdammers pikken 1500 tot 1700 euro maandelijkse huur niet meer, ook voor expats wordt dit nu te gortig. Dat constateerde de Amsterdamse makelaarsvereniging MVA vorig week. En dus stegen de huren in Amsterdam afgelopen kwartaal ‘slechts’ 2,8 procent. Zonder de Amsterdamse prijzen, ziet de landelijke huurstijging van 5,5 procent er toch iets minder optimistisch uit.

4. En hoe zit het met koopwoningen?

De afgelopen drie maanden stonden er opeens meer woningen te koop, vooral in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Daarbij vlakten de prijzen af. In Amsterdam daalde de gemiddelde verkooprijs opvallend genoeg met 4 procent. Dit kwam echter alleen door een verkoopstijging in flink goedkopere buurten als De Bijlmer en Nieuw-West. Feit blijft dat overal de prijzen door stijgen, alleen minder hard. Landelijk ligt de gemiddelde verkoopprijs nu op ruim 3 ton. Nieuwbouw zelfs gemiddeld 387.000 euro. En dat is voor veel gewone huizenzoekers niet te betalen.

5. Wanneer kan de vlag dan wél uit?

Feitelijk alleen als er structureel écht meer, betaalbare huur- en koopwoningen bijkomen. Met aanhoudend veel vraag en een gering aanbod stijgen de prijzen nu eenmaal. Lokale politici beloofden vorig jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen flink te gaan bouwen. Ondertussen blijft het aantal afgegeven bouwvergunningen achter en houden gemeenten vast aan hoge grondprijzen. Daarom is nieuwbouw duur, zeker in combinatie met hoge arbeidsprijzen voor aannemers en tekorten aan bouwmateriaal.

Nieuwsoverzicht