Woning zoekenVoor het eerst sinds crisis weer hogere huizenprijzen

Dit bericht is geplaatst op: 2015-01-21 11:55:52

Bestaande koopwoningen zijn in 2014 0,9 procent duurder geworden vergeleken met een jaar eerder. Het is voor het eerst sinds de crisis dat de jaarcijfers weer stijgen 

Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster woensdag.

De cijfers bevestigen het beeld dat het goed gaat met de woningmarkt. Een week geleden meldde de NVM dat de huizenprijzen met gemiddeld 3,5 procent waren gestegen in 2014. Het verschil ontstaat doordat het CBS alle koopwoningen meeneemt en de prijs iets anders berekent. 

Afgelopen maandag bleek verder uit cijfers van het Kadaster dat de woningverkoop fors is aangetrokken. Er werden 25.265 woningen verkocht, een stijging van 63 procent. In heel 2014 nam de huizenverkoop met 40 procent toe. 

Uit de data van het CBS blijkt dat In december werden bestaande koopwoningen 2 procent duurder vergeleken met dezelfde periode in 2013. Hiermee is het prijsniveau van particuliere koopwoningen even hoog als in mei 2013. 

Ten opzichte van het hoogtepunt in de woningmarkt van augustus 2008 is het prijsniveau nog steeds 19 procent lager. Vergeleken met het dal in juni 2013 liggen de prijzen 3,1 procent hoger.

 

Beweeg de cursor over de grafiek om de ontwikkeling te zien. De gegevens zijn afkomstig van het CBS.- (c)NU.nl/Jolien de Vries

Noord-Holland 

De grootste prijsstijging was zichtbaar in Noord-Holland, met gemiddeld 2,7 procent duurdere woningen. Dit kwam vooral door de woningmarkt in Amsterdam, waar woningen 5,1 procent duurder werden. In Friesland daalden de woningprijzen juist het meest met -1,2 procent. 

Op vrijstaande woningen na, zijn alle woningtypen duurder geworden. De vrijstaande woningen werden gemiddeld 0,3 procent goedkoper. Appartementen en tussenwoningen werden 1,5 procent duurder. 

 

Waardebepaling